Hvem er Santanas Venner?

16. dec. Brian Santanas Venner Portrætter 2012 EVSV 16. dec. Christian ny Santanas Venner Portrætter 2012 EVSV BESKÅRET samlet 2013.06.19 SV Mathias 16. dec. Morten Santanas Venner Portrætter 2012 EVSV BESKÅRET samlet 2013.06.19 SV Oscar 16. dec. Otto Santanas Venner Portrætter 2012EVSV 16. dec. Rasmus Santanas Venner Portrætter 2012 BEVSV

Brian
Eberhardt
(Guitars)

Christian
Engel
(Bas)
Mathias
Engel
(Drums)
Morten
Agergaard
(Congas)
Oscar
Vargas
(Vocals)
Otto
Fiala
(Timbales)
Rasmus
Kemp
(Keyboards)


Christian Engel (Bass)

christian stemning 16x9Christian spiller bas i Santanas Venner.

Manden der ikke kan stå stille på en scene; der er groove både i spil og bevægelser.

Det eneste af Christian's gear som ikke er af dansk fabrikat er hans bas, som er fra New York.

Christian og Brian har spillet Santana's musik sammen, siden de var 13-14 år.

På scenen

christian frederikssundfestival dsc4825 4x3

Christian står ikke stille

Når Santanas Venner er på scenen, er der særligt én person, som ikke kan stå stille; det er Christian, en ægte sam- og medspiller, også på scenen!

Christian bevæger sig meget rundt, først er han ovre ved trommerne, hvor bas stortromme skal køre tight sammen, så besøger han Morten ved congi'ene, hvor den lige får et funk'et slapslag på G-strengen, dernæst forbi Otto, hvor en timbales-indsats får Christian i ekstra hopla, så forbi Rasmus, og er der noget Christian ka' li', så er det et swingende salsa-piano. At se Christian danse med pigerne er ikke et sjældent syn, enhver danseskole kan godt pakke sammen. Endeligt ser man mange telepatiske blikke imellem Christian og Brian, hvor bas og guitar laver ting sammen, som kræver en næsten synsk kommunikation.

Pudsigt, for privat er Christian en meget rolig person; men sæt ham på scenen med Santanas Venner, og så sker der noget. Er det ikke skønt?

Mit instrument

christian 16. dec. christian ny santanas venner portrtter 2012 evsv beskret samlet 4x3

Fandt sin bas i New York

Christian fandt sin yndlingsbas, en Fender Jazz-bass "Road Worn", på en tur til New York for nogle år siden, kærlighed ved første blik. Derudover sker det, at man ser Christian på en 5-strenget Yamaha bas, specielt nummeret Yaleo får et helt særligt drive, når der kommer en streng mere på.

Når det kommer til øvrigt udstyr, så har både Christian og Brian altid nydt, at vi i Danmark har en række internationalt højt respekterede producenter af diverse forstærker m.m. I 1970'erne svor både Christian og Brian til forstærkere og transmissionline kabinetter fra MT (Music Tronic), to brødre på Værnedamsvej, som dengang byggede gude-udstyr. Senere blev det TC Electronics (stiftet af to brødre fra det jyske!), som også både Christian og Brian har udstyr fra, Christian bruger en TC Electronics Rebelhead RH 450 forstærker og bruger ligeledes TC kabinetter (RS 210 og RS 212).

Christian har spillet bas siden 1970'erne og husker stadig sin første bas, en J-bass, pudsigt nok af mærket "Santana".

Inspiration

basist

Blues, soul, funk, latin, jazz, rock & fusion!

Jeg har mange inspirationskilder og er bestemt glad for B.B.King, Earth, Wind & Fire, Tower of Power, Herbie Hancock, Steely Dan, Santana, Miles Davis, Pink Floyd og Weather Report; for at nævne nogle få navne.

Min relation til latinrocken blev nok grundlagt ved, at flere af ovennævnte bands i stigende omfang anvendte relativt meget percussion, hvilket tilførte musikken både latinamerikanske og afrikanske rytmer. Der kom også flere orkestre på den danske scene (Buki Yamaz, Nana Banana og Himmelekspressen), som jeg jævnligt hørte live.

En vigtig musikalsk milepæl for min relation til Santana's musik var deres livealbum "Lotus", som kom i 1974. Det var og er en af perlerne i min musiksamling - altså originaludgaven der som noget helt exeptionelt udkom som et 3-dobbelt album - på LP forstås. Omkring 1978 hørte Brian og jeg for første gang Santana live i København, og selvom de måske på det tidspunkt plademæssigt var nede i en bølgedal, erindrer jeg en fantastisk oplevelse, som gentog sig et par år senere på Roskilde Festivalen. Og da "SuperNatural" kom omkring årtusindskiftet blev jeg for alvor tændt på Santana igen og fik de gamle albums frem i lyset. 

Så det var de perfekte afsæt til senere selv at dykke ned i Santana's guldgrube af numre, der ud over latinrocken jo rummer både soul, fusionstoner og lidt funky stuff - altså en god cocktail af meget af den musik, jeg syntes allerbedst om.

Baggrund

P9254811

Fra en musikalsk familie

Jeg kommer fra en familie, hvor alle mine brødre og begge forældre spiller musik og begyndte som 12-årig at spille guitar, som hurtigt blev til bas. Få år senere spillede Brian (guitarist i Santanas Venner) og jeg sammen i vores første band Meadow Safran med fælles koncertdebut i 1975.

Senere blev det til flere perioder med undervisning hos Klaus Hovman (bl.a. kendt fra "Avantgarden Party", Savage Rose m.m.). Klaus inspirerede mig for alvor til at holde fast ved bassen som mit instrument ved at åbne for dens mange muligheder både klangligt og rytmisk - så stor tak til ham.

Jeg har spillet i mange bands siden dengang, Brian og jeg har igennem årene haft gang i mange forskellige musikalske projekter inden for flere forskellige genrer. For mig var det en helt særlig glædelig dag, da Brian i januar 2006 præsenterede ideen om at danne Santanas Venner og de tanker der lå bag, nemlig et orkester baseret på Santana's musik og sat sammen af gode venner og familie. For mig personligt var det, som at flere ringe i et livslangt venskab og mange fælles musikalske oplevelser, samledes i den helt rigtige ramme. May we last forever!